بلیچینگ دندان یا کامپوزیت؟ آیا این که بلیچینگ دندان بهتر است یا کامپوزیت قیاس درستی است؟ تفاوت بلیچینگ و لمینت یا کامپوزیت در چیست؟
عواملی از جمله خوردن برخی خوراکی ها و نوشیدنی های رنگی، استعمال دخانیات، افزایش سن، مصرف برخی داروها و … منجر به تغییر رنگ، تیره و کدر شدن دندان ها می شوند. روش های مختلفی برای سفیدکردن دندان ها وجود دارد. بلیچینگ، روکش های کامپوزیتی و لمینت دندان رایج ترین آن ها هستند.
ممکن است بیمار برای انتخاب بین روکش های کامپوزیتی و بلیچینگ سر دوراهی قرار گیرد، زیرا هر دو قیمت مناسب و مزایای خاص خود را دارند. هزینه کامپوزیت نسبت به بلیچینگ بیشتر بوده و ماندگاری طولانی تری نیز دارد، همچنین می تواند به طور همزمان چندین مشکل دندانی از جمله دندان های شکسته شده و فاصله بین دندان ها را برطرف نماید.
بلیچینگ هزینه معقولی داشته و روش ایمن و کم خطری است، اما مواردی مانند دندان های شکسته و کج و فاصله بین دندان ها با این روش قابل درمان نیستند. در واقع به جز تغییر رنگ هیچ تغییری در شکل ظاهری دندان ها رخ نخواهد داد. علاوه بر این، بلیچینگ معمولاً 2 الی 3 سال یک بار باید تکرار شود. انتخاب بین این دو روش کاملاً به شرایط بیمار و گزینه های مدنظر او بستگی دارد. اگر اطلاعات کافی در مورد هر یک از این روش ها داشته باشید، انتخاب مناسب ترین روش آسان تر خواهد بود.
همانطور که می دانیم داشتن یک لبخند زیبا مدیون داشتن دندان هایی منظم و سفید است. همچنین دلایل مختلفی در تغییر رنگ دندان های افراد تاثیرگذار است که در بالاتر به مهم ترین آنها اشاره کردیم. یکی از بهترین روش ها برای برطرف کردن این مشکل و بازگرداندن سفیدی دندان ها، بلیچینگ دندان است. این درمان را می توان هم در مطب دندانپزشکی و هم در خانه انجام داد.
اکثر افراد برای نتیجه گیری بهتر و قطعی تر از درمان و ایجاد تغییرات قابل توجه، ترجیح می دهند به دندانپزشک مراجعه کنند. در این روش از پراکسید هیدروژن قوی برای از بین بردن رنگ و لکه های دندان ها مورد استفاده می شود. رنگدانه هایی که در بین هرم های مینایی دندان رسوب کرده اند با استفاده از این ماده اکسید می شوند.
سفید کردن دندان در مطب دندانپزشکی فقط به یک جلسه نیاز دارد و ناراحتی برای بیمار ایجاد نخواهد کرد. در این روش علاوه بر دندان ها، محافظت از لثه نیز مورد توجه قرار می گیرد. به همین دلیل ژلی محافظ بر روی لثه ها زده شده و سپس ماده سفیدکننده بر روی دندان ها اعمال خواهد شد.
روش های خانگی عبارتند از: استفاده از خمیردندان های مخصوص، ژل های سفیدکننده، استفاده از نوارهای مخصوص، سینی سفیدکننده و … که هر یک از این روش ها با ارائه راه حل درمانی ارزان قیمت، مشکل شما را تا حدی حل می کنند. اما تضمینی برای نتیجه بخش بودن روش های بدون نسخه نیستند.
ابزار و دستگاه های مورد استفاده برای سفید شدن دندان ها در خانه نیز حاوی پراکسید هیدروژن هستند؛ با این تفاوت که درصد این ماده متفاوت است. بلیچینگ در منزل مانند روش اول با یک جلسه نتیجه بخش نخواهد بود و لازم است تا بیمار پلاک ها و ابزاری که پزشک در اختیار او گذاشته است را برای مدتی استفاده کند.
رزین کامپوزیت عبارت است از ترکیبی خمیر مانند که با تابش نوری با طول موج خاص سفت می شود. این روکش با ترکیب چندین مواد تحت عنوان فیلر و با استحکام فوق العاده ای تهیه می شود. کامپوزیت ونیر از موادی همرنگ دندان ایجاد خواهد شد.
کامپوزیت دندان در یک جلسه روی دندان های بیمار نصب می شوند و علاوه بر سفیدکردن می توانند مشکلاتی از قبیل لکه دار بودن دندان ها، دندان های ترک خورده، شکسته و ناهموار و فاصله های کوچک بین دندان ها را نیز حل کنند. این روکش، فوق العاده بادوام بوده و در صورت نیاز می توان به آسانی آن را ترمیم نمود.
در بالاتر با این 2 روش به صورت مجزا آشنا شدیم. در این قسمت قصد داریم تا تفاوت های آن را معرفی کنیم که عبارتند از:
بلیچینگ فقط دندان ها را سفید کرده و لکه های ناشی از غذاها را از بین می برد. از بین بردن تغییر رنگ های قوی تر مانند قهوه ای شدن دندان ها با استفاده از بلیچینگ کار دشواری است و برای این نوع تغییر رنگ ها کامپوزیت و لمینت فرآیندهایی ایده آل هستند. با روکش کامپوزیت بیمار می تواند درجه موردعلاقه خود از رنگ سفید را انتخاب کند.
مشکلاتی نظیر فواصل کم بین دندانی، شکستگی، لب پریدگی، ترک و حتی بدفرمی و ناهنجاری های دندانی با کامپوزیت قابل برطرف کردن هستند. کامپوزیت یکی از روش های زیبایی و درمانی اصلاح طرح لبخند می باشد، در صورتی که بلیچینگ صرفاً روشی زیبایی بوده و فقط قابلیت تغییر رنگ دندان ها را دارد.
برای انجام بلیچینگ ابتدا دندان ها به منظور تشخیص هر نوع پوسیدگی دندان و حفره دندانی به طور کامل معاینه می شوند. پس از معاینه در صورت نبود مشکل، دندان ها تمیز شده و ماده سفیدکننده روی آن ها زده می شود. این ماده برای مدتی باقی مانده و این کار چندین بار تکرار خواهد شد. برای رسیدن به نتیجه دلخواه ممکن است تعداد جلسات بیشتر شود؛ اما مدت زمان هر جلسه بیشتر از یک ساعت نخواهد شد.
جدیدترین روش بلیچینگ، سفید کردن دندان ها با استفاده از لیزر است. این روش ماندگاری طولانی تر و عملکرد بهتری دارد اما باید برای محافظت از لثه، چشم ها و دهان احتیاط شود. از آنجایی که بلیچینگ درمانی غیرتهاجمی است باید گفته که عوارض بلیچینگ دندان بسیار کم و تقریبا صفر است.
برای انجام کامپوزیت، دندان و مینای دندان باید سالم باشند. همچنین قبل از انجام کار تمامی دندان ها مورد معاینه قرار خواهند گرفت. دندان ها تمیز و پولیش شده و سپس چسب مخصوصی زده می شود، در نهایت نیز مواد کامپوزیتی اعمال خواهند شد. کامپوزیت نسبت به بلیچینگ تهاجمی تر بوده و انجام آن حدود چند ساعت زمان خواهد برد اما به جلسات متعدد نیاز نیست.
وقتی با استفاده از بلیچینگ دندان ها سفید می شوند، با مصرف نوشیدنی ها و خوراکی های رنگی و استعمال دخانیات، به مرور زمان دوباره تغییر رنگ اتفاق خواهد افتاد، اما کامپوزیت این طور نیست. کامپوزیت به هیچ وجه تغییر رنگ نداده و دارای طیف رنگی گسترده ای است؛ بنابراین دست بیمار برای انتخاب رنگ متناسب با دندان هایش باز است.
در صورتی که به درستی از کامپوزیت مراقبت شده و تمامی نکات بهداشتی و توصیه شده توسط دندانپزشک انجام شوند، عمر این روکش بین 5 تا 10 سال خواهد بود، اما بلیچینگ دوام زیادی ندارد و هر سال باید تکرار شود.
به دلیل مزایای ذکرشده، کامپوزیت نسبت به بلیچینگ گران قیمت تر است.
در آخر این سؤال مطرح می شود که کدام روش بهتر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که نمی توان به طور قطع گفت کدام یک از روش ها عملکرد بهتری دارد، زیرا شرایط بیمار ها با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال بیماری که دندان های مرتبی دارد اما به دلیل استعمال دخانیات رنگ دندان هایش تغییر کرده است، قطعاً بلیچینگ گزینه اقتصادی تر و بهتری برای این فرد است. اما فردی که علاوه بر تغییر رنگ در دندانهایش دچار ناهنجاری های دندانی نیز است، نمی تواند از بلیچینگ برای داشتن لبخندی زیبا استفاده کند. به طور کلی کامپوزیت به دلیل قابلیت اصطلاح مشکلات دندانی و ماندگاری بیشتر بهتر از بلیچینگ است.