باندینگ دندان یک روش پرکاربرد در زمینه دندانپزشکی است که بهوسیلهی آن، امکان بهبود ظاهر و عملکرد دندانها فراهم میشود. این فرآیند، با اعمال یک ماده ویژه به سطح دندان، ایجاد اتصال محکمی بین ماده باندینگ و دندان را فراهم میآورد. در این مقاله، به بررسی عملکرد، مزایا و موارد استفاده از باندینگ خواهیم پرداخت. همچنین، روند اجرای این فناوری و اهمیت آن در حفظ سلامت دهان و زیبایی لبخند را بررسی خواهیم کرد.
باندینگ دندان یک روش دندانپزشکی است که در آن از یک ماده خاص به نام رزین کامپوزیت (composite resin) برای تعمیر، تقویت، یا بهبود ظاهر دندانها استفاده میشود. این ماده به دندان چسبیده و باعث ایجاد اتصال محکمی میان ماده باندینگ و سطح دندان میشود. باندینگ دندان عمدتاً برای ترمیم دندانهای پوسیده، تغییر شکل دندانها، ترمیم شکستگیها یا بهبود رنگ و ظاهر دندانها به کار میرود. این روش به دلیل ظاهر طبیعی، کمترین افت حساسیت دندانی و سرعت اجرا، جزو محبوبترین روشهای ترمیمی در دندانپزشکی محسوب میشود.
باندینگ در دندانپزشکی برای موارد مختلفی استفاده میشود:
سایر مقالات … پروتز دندان
شیوه درمان باندینگ به شرح زیر است:
1. آمادهسازی دندان:
سطح دندان باید آماده شود. که شامل تمیزکردن دندان از زنگزدگی و پوسیدگی است.
2. اعمال اسید:
برای آنکه مواد رزین کامپوزیت به دندان بچسبد، از محلول اسیدی استفاده میشود.
3. اعمال پرایمر:
یک لایه پرایمر به سطح دندان اعمال میشود تا اتصال بهتر بین دندان و ماده باندینگ فراهم شود.
4. اعمال ماده باندینگ:
رزین کامپوزیت به سطح دندان اعمال میشود. پس از اعمال، این ماده با یک چراغ خاص تحت نور UV یا لیزر سفید، سخت می شود.
5. مدلگیری و ترتیب دادن:
پس از سخت شدن ماده باندینگ، دندانپزشک مدلگیری دقیقی از دندان انجام میدهد و ترتیب نهایی به دندان میدهد تا به شکل و ظاهر مطلوب برسد.
6. تنظیم و شکلدهی نهایی:
دندانپزشک با تنظیم دقیق و شکلدهی نهایی، اطمینان حاصل میکند که باندینگ به شکل طبیعی دندان تطابق داشته باشد.
این فرآیند معمولاً در یک یا چند نوبت ویزیت انجام میشود و برای ترمیمهای زیبایی و بهبود عملکرد دندانها بسیار موثر است.
امروزه دو نوع مختلف باندینگ وجود دارد که عبارت است از باندینگ کامپوزیت مستقیم و باندینگ کامپوزیت چسبنده.
باندینگ کامپوزیت مستقیم درمانی است که در آن از کامپوزیت های به رنگ دندان (سفید یا به رنگ طبیعی دندان ها) برای پر کردن پوسیدگی، ترمیم تراشیدگی یا ترک خوردگی، پوشاندن فاصله بین دندان ها و نیز ترمیم لبه های دچار خوردگی دندان ها استفاده می شود. در این حالت مواد کامپوزیت به طور مستقیم بر روی دندان قرار گرفته و با حداقل سطح تهاجم، به اصلاح طرح لبخند فرد می پردازد. در اصطلاح تخصصی، به این روش ترمیم باندینگ مستقیم دندان گفته می شود، ولی در اکثر موارد به آن به اختصار باندینگ می گویند.
بیشتر بخوانید: بهترین دکتر کامپوزیت دندان در تهران
در این نوع باندینگ برخلاف کامپوزیت مستقیم، ترمیم دندان به یک دندان متصل می شود. این روش معمولاً برای اهداف زیبایی همراه با روکش دندان، لمینت دندان، بریج و اینله و آنله مورد استفاده قرار می گیرد. به این ترتیب دندانپزشک پس از انتخاب رنگ مناسب باندینگ، سطح دندان را با استفاده از یک محلول اسیدی مناسب کمی زبر کرده و محلول رزین کامپوزیت را بر روی دندان ها قرار می دهد و با حالت دادن محلول بر روی دندان آن را به شکل دلخواه در می آورد.
در ادامه، این مواد با استفاده از پرتو مخصوصی سفت شده و این فرآیند تا زمانی تکرار می شود که پرکردگی یا ونیر کامپوزیت ظاهر نهایی دلخواه را پیدا کند. دندانپزشک در نهایت این مواد را صیقل می زند تا ظاهر آن با سطح بقیه دندان ها هماهنگ شود و طبیعی به نظر برسد.
باندینگ یک دندان به طور عادی در طول یک جلسه 30 تا 60 دقیقه ای در مطب دندانپزشک انجام می شود. این شرایط در حالی است که باندینگ چند دندان به مدت درمان طولانی تری نیاز داشته و ممکن است برای آن چند جلسه درمان بر روی بیمار انجام شود.
دندان هایی که درمان باندینگ برای آن ها استفاده شده نیاز به مراقبت های مشابه دندان های عادی دارند. به این ترتیب لازم است عادت های مناسب در ارتباط با رعایت بهداشت دهان و دندان برای حفظ سلامت و زیبایی دندان ها توسط فرد به طور دقیق رعایت شود. معمولاً به افراد توصیه می شود حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک زده و روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنند. همچنین معاینات منظم دندانپزشک نیز می تواند اطمینان لازم را درباره تمیز و سالم باقی ماندن دندان ها و حفظ ظاهر زیبایی طرح لبخند در اختیار بیمار قرار دهد.
به خاطر اینکه مواد مورد استفاده در باندینگ به تدریج دچار خراشیدگی می شود، بهتر است بیمار از جویدن اجسام سخت که می تواند باعث وارد شدن آسیب به باندینگ شود، خودداری نماید. مثلا در این رابطه لازم است از جویدن ناخن، جویدن مداد، یخ یا سایر اجسام سخت خودداری شود. به این ترتیب در صورتی که متوجه شدید احساس دندان های شما متفاوت از زمانی است که در ابتدا از باندینگ استفاده کردهاید، احتمالاً باندینگ دچار تراشیدگی شده است. در صورت ایجاد این شرایط، لازم است با دندانپزشک معالج خود صحبت و مشورت کنید.
طول عمر مواد باندینگ بستگی به میزان مراقبت و رعایت بهداشت دهانی شما دارد. با این وجود در بهترین شرایط طول مدت دوام و ماندگاری باندینگ دندان معمولاً 5 تا 10 سال است و احتمالاً پس از این مدت لازم است باندینگ ترمیم و یا جایگزین شود.
هزینه باندینگ با توجه به شرایط دندان، تعداد دندان های ترمیم شده، درمان های اضافی انجام شده به همراه باندینگ و همچنین دستمزد دندانپزشک متخصص که فرآیند درمان را بر روی شما انجام میدهد، متفاوت می باشد. با توجه به اینکه ممکن است خدمات بیمه شما بخشی از هزینه درمان را پوشش دهد، لازم است قبل از شروع درمان با کارشناسان بیمه در این رابطه صحبت شده و اطلاعات لازم دریافت شود.