ارتودنسی دندان از روش های دندانپزشکی است که برای برطرف کردن بدشکلی، کجی، نامنظمی، شلوغی و وجود فاصله دندانی به کار می رود و شامل براکت ها، سیم ارتودنسی و کش های ارتودنسی است. در این درمان با وارد کردن فشار، تغییرات لازم بر روی دندان انجام می شود. در صورت بی تجربه بودن دندانپزشک و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، ممکن است ارتودنسی یکسری مشکلات به همراه داشته باشد. ما در این مقاله درباره مشکلات و عوارض ارتودنسی که بعد از نصب آن ایجاد می شود، بحث خواهیم کرد.
ارتودنسی دندان نیز مانند سایر روش های پزشکی ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد؛ البته بروز برخی از عوارض طبیعی است و بعد از چند روز از بین می رود. اما احتمال بروز برخی دیگر از عوارض قطعی نیست و احتمال بروز آن ها به موارد زیر بستگی دارد:
در صورت انتخاب یک دندانپزشک متخصص و ارتودنتیست با مهارت بالا و مراقبت درست از دندان ها و ارتودنسی، احتمال بروز عوارض ارتودنسی کاهش می یابد.
بیشتر بخوانید … مراحل ارتودنسی دندان
مواردی که ممکن است بعد از انجام ارتودنسی اتفاق بیفتند به شرح زیر هستند:
احساس درد در فک و ناراحتی بعد از نصب ارتودنسی به دو دلیل است. اول اینکه بیمار تا چند روز بعد از انجام این درمان، به دلیل عادت نکردن به وجود بریس های ارتودنسی در دهان خود احساس ناراحتی و درد می کند که بعد از چند روز با عادت کردن به آن ها از بین می رود.
دلیل دوم به خاطر فشار وارد شدن به دندان از طرف براکت ها و سیم ارتودنسی است که باعث جابه جایی دندان ها و قرار گرفتن آن ها در موقعیت مناسب می شود و ممکن است دائمی و خفیف باشد. لازم به ذکر است که در هر جلسه بعد از سفت کردن دستگاه ارتودنسی، این درد کمی شدید می شود.
یکی از عوارض ارتودنسی، ایجاد لکه سفید بر روی دندان است و ممکن است این اتفاق در طول دوره درمان ارتودنسی به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان رخ بدهد.
بدن برخی از افراد به لاتکس و نیکل حساس است و به الاستیک ها و براکت های ارتودنسی واکنش نشان می دهد. در صورت وجود چنین حساسیتی باید این موضوع را با دندانپزشک در میان گذاشت تا از الاستیک های بدون لاتکس و سایر فلزات برای ساخت براکت ها استفاده کند.
بیمار در هنگام استفاده از ارتودنسی باید مواد غذایی نرم که به راحتی جویده می شوند را مصرف کند. استفاده از مواد غذایی سفت باعث آسیب به بریس های ارتودنسی می شود. این اختلال در غذا خوردن و تغییر عادات غذایی ممکن است برای بیمار سخت باشد.
در بعضی موارد ممکن است زبان و لثه ها به دلیل برخورد با بریس های ارتودنسی دچار خراش و زخم شوند. ایجاد زخم در زبان بیشتر در ارتودنسی پشت دندان یا لینگوال شایع است.
اگر از ارتودنسی ثابت برای درمان استفاده شود، احتمال دارد به دلیل حرکت و فشار براکت ها، مینای دندان دچار ساییدگی شود و قند موجود در مواد غذایی نیز در این شرایط باعث به وجود آمدن پوسیدگی در دندان می شود.
احساس درد خفیف بعد از نصب ارتودنسی کاملا طبیعی است، این درد روی یک دندان فرد متمرکز و یا به صورت سردرد ظاهر می شود.
کوتاه شدن ریشه دندان به دلیل استفاده بلند مدت از بریس های ارتودنسی، یا نصب نادرست ارتودنسی و اعمال فشار ارتودنسی غلط است. احتمال دارد به دلیل مکانیزم و روند درمان ارتودنسی و جابه جا کردن دندان، بخشی از ریشه دندان نسبت به قبل کوتاه تر شود که البته این مورد بسیار نادر است.
یکی دیگر از عوارض ارتودنسی، ایجاد عفونت و بیماری لثه به دلیل رعایت نکردن اصول بهداشتی، تجمع جرم و پلاک بر روی دندان و لثه است.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، تمیز نکردن بریس های دندانی و تجمع جرم بر روی دندان ها باعث ایجاد پوسیدگی دندان می شود.
شکستن دستگاه ارتودنسی به دلیل مراقبت نادرست از آن مانند مصرف مکرر مواد غذایی سفت، یکی دیگر از عوارض ارتودنسی است که خیلی کم اتفاق می افتد.
تغییر رنگ در دندان ها و زرد شدن آن نیز مانند عفونت در لثه، پوسیدگی به خاطر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. می توان با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از بروز آن ها پیشگیری کرد.
این مشکل به دلیل مهارت کم و بی تجربه بودن ارتودنتیست و استفاده از ابزار ارتودنسی نامناسب، عدم مراجعه به موقع برای تنظیم مجدد بریس ها و یا مشکلات مادر زادی اتفاق می افتد.
یکی از عوارض ارتودنسی که مربوط به مهارت و تخصص دندانپزشک است، به وجود آمدن فاصله دندانی زیاد در طول درمان است. البته استفاده از ابزارهای نامناسب، استفاده بیش از حد از ریتینر، بزرگ بودن بیش از حد فک و کوچک بودن دندان ها نیز می تواند عامل ایجاد این مشکل شوند.
سایر مقالات … هزینه ارتودنسی دندان چقدر است؟
انجام ارتودنسی زیر نظر یک دندانپزشک متخصص یا ارتودنتیست، رعایت بهداشت دهان و دندان، مراقبت از بریس و مصرف مواد غذایی نرم می تواند از بروز عوارض ارتودنسی و بروز مشکلات گفته شده در بالا پیشگیری کند.