شاید شما هم منتظر هستید تا دندان های زیبای کودک شما از زیر لثه بیرون بیایند و دندان ها زیبایی لبخند او را دوچندان کند. ولی پس از مدتی از بیرون آمدن دندان های کودکتان می فهمید که رنگ دندان های شیری سفید کودک پس از مدتی به تدریج سیاه می شود، برای پیشگیری از این مشکل با ما در ادامه همراه باشید. دندان های شیری معمولا کرمی رنگ یا عاجی رنگ می باشند ولی در مواردی این دندان ها تغییر رنگ می دهند و سیاه می شوند. وجود داشتن خیلی از لکه ها حتمی است ولی تغییر رنگ و سیاه شدن دندان های شیری به دندان های دائمی انتقال نمی یابد.
اگر دندان های شیری کودک تان زرد یا نارنجی است، بیشتر به خاطر تمیز نشدن درست آنهاست. پلاک دندان با ذره های خوراکی ها باعث ایجاد لکه می کند. از سایر علت های سیاهی یا تغییر رنگ دندان شیری کودکان آسیب رسیدن به دندان ها یا لثه ها است که با زمین خوردن یا ضربه ایجاد می شود، همینطور سیاه شدن دندان با قطره آهن، هم یکی دیگر از علت های سیاهی دندان کودکان است.
احتمال دارد مینای دندان کودک شما به صورت ارثی ضعیف باشد که منجر به کرمی و زرد شدن دندان های کودک می شود و احتمال پوسیدگی دندان های او بیشتر می شود. کودکی که در لحظه تولد دچار یرقان شده است نیز ممکن است دندان شیری سبز رنگی داشته باشد. عفونت ها و بیماری های حادی نظیر هپاتیت و برخی از موارد بیماری قلبی هم بر تغییر رنگ دندان های کودکان اثر می گذارد.
استفاده بیش از اندازه فلورید به وسیله نوشیدن آب و استفاده از خمیردندان در زمان کودکی سبب مبتلا شدن کودک شما به بیماری ای به نام فلوروزیس (مسمومیت ناشی از فلورید و ترکیبات آن) می شود که این بیماری منجر به تغییر رنگ خفیف نظیر نوارها و نقطه های سفید رنگ یا تغییر رنگ شدید مانند لکه های سیاه و همینطور ترک برداشتن و سوراخ شدن دندان های شیری یا دائمی می گردد.
اگر کودک شما داروهای دارای آهن مانند مکمل های ویتامین استفاده کند، یا اگر مادر کودک در مدت زمان بارداری داروی آنتی بیوتیک تتراسایکلین (Tetracycline) را استفاده کند، لکه های سیاهی در دندان های شیری کودک ایجاد می شود.
قطره های مکمل آهن هم احتمال دارد منجر به تغییر رنگ دندان و لکه دار شدن آنها به رنگ قهوه ای مایل به قرمز شوند. شما احتمال دارد زودتر متوجه تغییر رنگ دندان ها بشوید یا با سپری شدن زمان متوجه آن شوید، چون بسیاری از نوزادها برای چندین ماه متوالی قطره های آهن را مصرف می کنند. با توجه به اینکه نوزاد قطره های آهن را به چه صورتی قورت بدهد لکه ها در یک یا چند یا در همه دندان های کودک خود را نشان می دهند. این لکه ها معمولا زیاد حاد نیستند ولی جمع شدن آنها می تواند متفاوت باشد.
اگر قطره های آهن دندان کودک شما را لکه دار و سیاه می کند از دندانپزشک داروی مکمل بخواهید. سعی کنید آهن کودک را به وسیله رژیم غذایی حاوی آهن تقویت کنید. گوشت های بدون چربی، ماهی و حبوبات مناسب با سن کودک هم کمبود آهن را در کودک تامین می کند و هم سایر ویتامین های اثرگذار را وارد بدن کودک تان می کند و هم نمی گذارد دندان کودک سیاهی شود.
برخی از لکه های سیاه و یا قهوه ای رنگ دندان را می توان با بلیچینگ ترمیم کرد، اما احتمال دارد دندانپزشک متخصص کودکان شما بلیچینگ را به منزله یک روش درمانی سفارش نکند. خیلی از علت های تغییر رنگ دندان های شیری مانند صدمه دیدن دندان و مینای دندان ضعیف سبب تغییر رنگ دندان دندان های شیری کودکان می شود. اگر نگران تغییر رنگ دندان های کودک خود هستید، با دندانپزشکی کودکان در این باره صحبت کنید. تا راهکارهای رفع این سیاهی را بدانید و نکته های بیشتری در باره بهداشت دندان کودک به دست بیاورید.
کودک تان را به مسواک زدن روزی دو بار ترغیب کنید. بعد از صبحانه و پیش از خوابیدن زمان های مناسبی هستند. مسواک زدن هم به بهداشت دهان و دندان کمک می کند و هم از زیاد شدن لکه هایی که بر اثر کمبود آهن ایجاد می شوند جلوگیری می کند. اگر لکه های قهوه ای رنگ و سیاهی دندان کودکان باز زیاد می شود دندان های کودک را یک روز در هفته به جای خمیر دندان، با جوش شیرین مسواک بزنید. فقط توجه کنید که جوش شیرین را قورت ندهد.
اگر سیاهی دندان کودکان به مکمل آهن مربوط باشد، دندان های دائمی آن لکه ها را نخواهند داشت. چون در زمان بیرون آمدن دندان های دائمی، دیگر به مکمل های آهن احتیاجی نیست و کودک دیگر با سیاهی دندان ها روبه رو نخواهد شد.
لکه های قهوه ای و تغییر رنگ دندان کودکان معمولا با سپری شدن زمان از بین می رود.
به هیچ صورتی از خمیر دندان های سفید کننده، دهان شویه ها یا محصولات بازاری غیرتجویزی برای کودک تان استفاده نکنید، به جز اینکه دندانپزشک کودکان آنها را تجویز کند. این محصولات برای بزرگسالان است و برای کودکان مناسب نیست.
سیاهی دندان کودکان به خاطر عواملی مانند ضعیف بودن مینا به دلیل ژنتیکی، بیماری در کودکی و صدمه دیدن دندان ها و لثه ها به خاطر تصادف قابل پیشگیری نمی باشند، ولی برای محافظت از دندان های کودک تان می توانید کارهایی را انجام دهید.
دندان های نوزادتان را کامل مسواک بزنید، عادت های مسواک زدن کودک خود را ارزیابی کنید و منظم به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید.
در زمان خواب به کودک تان شیر یا آب میوه ندهید.
تا هنگامی که کودک خمیر دندان را قورت ندهد، اجازه ندهید خمیر دندان مصرف کند.
مکمل آهن را در مقداری آبمیوه یا آب رقیق کنید، این کار منجر به پیشگیری از لکه دار شدن دندان می شود. مکمل آهن را به آب پرتقال بیفزایید، زیرا ویتامین سی ، جذب آهن را آسان تر می کند. اما هیچوقت مکمل را به شیر اضافه نکنید، چون شیر در جذب مناسب آهن مشکل پدید می آورد. و البته تا می توانید سعی کنید از مکمل آهن رقیق شده کمتر استفاده کنید.