همانطور که می دانید ارتودنسی امروزه یک روش درمان قطعی برای رفع انواع ناهنجاری های دندانی است. اما ارتودنسی دندان تنها به یک شیوه انجام نمی شود، بلکه انواع مختلفی دارد. تمامی روش ها در دو دسته ثابت و متحرک قرار می گیرند. در این مقاله تمرکز ما بر روی انواع ارتودنسی متحرک است که در ادامه آن ها را به طور کامل برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
ثابت بودن ارتودنسی به این معنا است که تا اتمام دوره درمان نمی توان اجزای آن را از دندان جدا کرد. اما نحوه قرار گیری و جنس اجزا در هر کدام از روش ها متفاوت است. ارتودنسی ثابت شامل:
ارتودنسی ثابت سرامیکی و فلزی هر دو از بریس ها، یک حلقه فلزی (سیم ارتودنسی) و کش های مخصوصی که در اعمال فشار دخیل هستند، تشکیل می شوند و تنها تفاوت در جنس آن ها در سرامیکی و فلزی بودن بریس ها است.
در ارتودنسی دیمون که روشی نوین و متفاوت تر از باقی روش های ثابت است، با کمک بریس های خود تنظیم شونده کار درمان پیش برده می شود. جنس و شیوه اتصال بریسها همانند شیوه ارتودنسی ثابت فلزی است.
اما ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی همانطور که از اسمش پیداست، همان بریس ها و سیم ارتودنسی در پشت دندان باعث رفع کجی دندان ها می شود.
متحرک بودن ارتودنسی به معنای این است که می توان هر زمان که نیاز بود آن را از دهان خارج کرد و دوباره در جای خود قرار داد. همانطور که پیش تر گفتیم، بیشتر توجه ما بر ارتودنسی متحرک دندان است تا شما بیشتر با آن آشنا شوید و اگر ارتودنتیست آن را به شما پیشنهاد کرده است بدانید که با چه روش سروکار دارید.
ریتینر یا نگهدارنده نوعی پلاک است که بعد از اتمام ارتودنسی ثابت و برداشته شدن بریس ها، به منظور تثبیت دندان ها و حفظ نتیجه درمان تا مدتی استفاده می شود.
ارتودنسی اینویزیلاین یا نامرئی، پلاک های بی رنگ یا شفافی هستند که در درمان نامرتبی دندان ها بسیار موثر هستند. به دلیل شفاف بودن رنگ این پلاک، بیماری که از آن استفاده می کند می تواند با اعتماد به نفس کامل بی آنکه پلاک کوچک ترین جلب توجهی بکند در رویدادهای اجتماعی ظاهر شود.
به علاوه سرعت بهبود ناهنجاری ها با کمک الاینرها بالاست و منجر به کوتاه شدن دوره درمان می شود. بعضی ها معتقدند که الاینرها بهترین روش ارتودنسی آن هم از نوع ارتودنسی متحرک نامرئی هستند.
یکی از جالب ترین روش های ارتودنسی متحرک این مورد است. پلاکی که در این روش به کار می رود باعث مرتب کردن دندان ها و قرار گرفتن فک های بالا و پایین در موقعیت بهتری می شود.
در پلاک های متحرک فانکشنال، پس از اینکه دهان قالب گیری شد و پلاک آماده استفاده شد، خود بیمار می تواند با استفاده از یک آچر مخصوص که خود متخصص ارتودنسی آن را به مراجعه کننده می دهد، پلاک را تنظیم کند. ممکن است تا رسیدن به نتیجه مطلوب چند بار پلاک را عوض و از نو قالب گیری انجام شود.
این پلاک زمانی قابل استفاده است که یک یا چند تا از دندان های جلوی دهان، عقب تر از باقی دندان ها باشد و با کمک آن دندان های عقب به طرف جلو کشیده می شوند بدین ترتیب همه دندان ها هم ردیف می شوند.
این نوع ارتودنسی در درمان ناهنجاری دندان و فک تا حدودی موثر است. این ناهنجاری ها شامل موارد زیر هستند:
اما در بعضی موارد، ارتودنسی متحرک نمی تواند گزینه خوبی برای درمان باشد. برای مثال:
در ارتودنسی متحرک قیمت ها به نوع ارتودنسی بستگی دارد:
نوع ارتودنسی متحرک | قیمت بر حسب تومان |
---|---|
ارتودنسی متحرک یک فک | 12.000.000 |
ارتودنسی متحرک دو فک / فانکشنال / فیس ماسک | 24.000.000 |
پلاک ریتینر متحرک شفاف | 1.900.000 |
کلیر الاینر (اینویزالاین) | 90.000.000 |
در ارتودنسی متحرک ناهنجاری های فکی را تا حدودی می توان درمان کرد. اما در صورتی که نامرتبی ها بیش از حد است، آنچنان تاثیری در اصلاح دندان ها ندارد. اگر ناهنجاری های جزئی دارید و نمی خواهید به طور دائم از بریس استفاده کنید، می توانید از ارتودنسی متحرک کمک بگیرید.