ارتودنسی انواع مختلفی دارد که دندانپزشک با توجه به شرایط بیمار و وضعیت دندان ها، مناسب ترین روش را انتخاب می کند. یکی از انواع ارتودنسی، ارتودنسی نامرئی است که در آن بریس ها و پلاک ها قابل دیده شدن نیستند. اغلب به دلیل نامرئی بودن آن طرفداران خاصی دارد. ما در این مقاله سعی داریم درباره انواع این ارتودنسی و کاربرد آن ها بحث کنیم.
دستگاه های ارتودنسی بر اساس شکل و ظاهر و یا نحوه درمان به دو دسته ثابت و متحرک و یا مرئی و نامرئی تقسیم می شوند. به دستگاه هایی که برای صاف و تراز کردن دندان ها استفاده می شود و در حین درمان به سختی قابل مشاهده هستند ارتودنسی نامرئی گفته می شود.
این نوع ارتودنسی به 3 روش پلاک های شفاف، بریس های سرامیکی و لینگوال قابل اجرا است. این سه روش تفاوت های زیادی با هم دارند که ما سعی می کنیم با معرفی آن ها بیمار را بیشتر با این ارتودنسی ها آشنا کنیم.
این نوع ارتودنسی دندان نامرئی، متحرک است و از یکسری پلاک های پلاستیکی بی رنگ، شفاف و قابل برداشت ساخته می شود که با دندان ها به خوبی منطبق می شوند. الاینرهای شفاف تقریبا نامرئی هستند که با وجود آن ها هیچ براکت یا سیمی برای شکستن یا ضرب دیدن وجود نخواهد داشت.
در این روش به دلیل متحرک بودن، می توان پلاک ها را برای غذا خوردن، نوشیدن و سایر کارهای دیگر مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن درآورد. در این حالت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بسیار راحت تر است.
در ارتودنسی متحرک نامرئی با استفاده از الاینر شفاف، دندانپزشک اول یک قالب 3 بعدی از دندان ها تهیه می کند و به لابراتوار مخصوص تولید کننده می فرستد. آنها پلاک ها را مطابق و مناسب با دندان ها با استفاده از تکنولوژی کامپیوتری می سازند. دندانپزشک در مرحله بعد پلاک ها را برای ارزیابی در دهان بیمار قرار می دهد و در صورت مطابقت پلاک ها با دندان ها درمان شروع می شود. بیمار برای بررسی و مراجعات بعدی لازم است به طور مرتب ویزیت شود. در این روش تقریبا هر دو هفته یکبار باید پلاک ها تعویض شوند.
این نوع ارتودنسی ثابت است و در سطح جلوی دندان قرار داده می شود و بیمار نمی تواند آن را از دهان خارج کند. ارتودنسی سرامیکی از براکت های شفاف یا همرنگ دندان تشکیل می شود که سیم های فلزی از بین آنها رد می شود. ارتودنسی با بریس های سرامیکی به دلیل شفاف و همرنگ بودن با دندان به سختی قابل دیدن است، به همین دلیل اغلب، جزء ارتودنسی نامرئی دندان به حساب می آید.
برای بیمارانی که ناهنجاری و بی نظمی شدید دارند و مشکل آنها با الاینرها قابل درمان نیست، استفاده از بریس های سرامیکی بهترین گزینه است.
لینگوال نوعی براکت ثابت است که به جای قرار گرفتن در جلوی دندان ها، در ناحیه پشتی دندان ها نصب می شود. از آنجایی که این دستگاه ارتودنسی در ناحیه داخلی دهان کار گذاشته می شود، در نتیجه به زبان نزدیک تر است و به آن ارتودنسی زبانی نیز گفته می شود. محل قرار گیری ارتودنسی لینگوال باعث می شود تا این درمان تقریبا نامرئی باشد. براکت ها به سطح پشتی دندان ها متصل می شوند و طی فشاری که به مرور زمان بر دندان ها اعمال می کنند سبب حرکت و جابجایی آن ها خواهند شد.
ارتودنسی نامرئی به روش لینگوال یکسری مزایا دارد که در زیر به آن ها اشاره خواهیم کرد:
در درمان ارتودنسی نامرئی قیمت یکی از دغدغه های بیمارانی است که این روش را انتخاب کرده اند و هزینه ارتودنسی نامرئی در تهران از 55 تا 60 میلیون تومان متغیر است و به عوامل مختلفی بستگی دارد مانند:
استفاده از هر کدام از سه روش بالا را باید متخصص ارتودنسی انتخاب کند و با توجه به شرایط بیمار، نوع مشکل و شدت آن این انتخاب صورت بگیرد. در نظر داشته باشید که برای انجام ارتودنسی باید حتما به ارتودنتیست مراجعه کنید. متخصص با توجه به دانش و دوره هایی که گذارنده می تواند با مهارت و تجربه لازم ارتودنسی نامرئی شفاف را برای شما انجام دهد.