دهان آینه بدن است و بسیاری از بیماریهای سیستمیک ممکن است با علائم اولیه دهانی ظاهر شوند. بنابراین داشتن اطلاعات در مورد بیماری های فک و دهان لازم و ضروری است. به بیماریهای مربوط به فک و دهان، بیماریهای استوماتوگناتیک گفته میشوند. همانطور که گفته شد دهان از ارگانهای مهم بدن با عملکردهای متفاوتی است. همچنین با سرعت زیاد دچار بیماریهای مربوط به خود میشود. بیماریهای دهان به گونهای هستند که اکثر افراد مبتلا از آن بی اطلاع هستند و عدم توجه به این بیماریها فرد مبتلا را دچار بیماریهای شدیدتر میکند.
در این مطلب به شایع ترین بیماریهای فک و دهان میپردازیم. با درمان به موقع این بیماریها میتوان از وقوع بیماریهای حادتر جلوگیری کرد. از جمله بیماریهای دهان و دندان میتوان به بیماریهای زیر اشاره کرد:
یکی از شایع ترین بیماریهای فک و دهان، بیماری اختلال مفصل گیجگاهی فکی است. مفصلی که فک پایین را به جمجمه متصل میکند، مفصل گیجگاهی فکی نام دارد. وجود این مفصل است که بسیاری از کارهای ما از جمله جویدن غذا، صحبت کردن و خمیازه کشیدن را میسر میکند. این مفصل که با نام علمی تمپورومندیبولار شناخته میشود به فک اجازه میدهد که در تمام جهات حرکت کند.
افرادی که دچار اختلال مفصل گیجگاهی فکی هستند در باز و بسته کردن دهان خود مشکل دارند و حتی ممکن است فکشان قفل کند. تورم صورت و احساس خستگی صورت در افراد مبتلا به اختلال مفصل گیجگاهی فکی مشاهده میشود. از دیگر علائم این بیماری وزوز گوش، احساس درد در فک یا گوش موقع غذا خوردن و سردرد های بی علت در طول روز است.
همچنین صدای کلیک یا صدای خرت خرت موقع باز و یا بسته کردن دهان و جویدن نیز از علائمی است که باید حتما به پزشک متخصص مراجع کرده و از سلامت و یا وجود بیماری مطمئن شوید. اختلال مفصل گیجگاهی فکی ممکن است در یک طرف صورت و یا در هر دو طرف صورت اتفاق بیفتد.
پزشک متخصص شما ممکن است برای تشخیص قطعی و درمان مناسب، عکس رادیوگرافی پانورامیک از دهان و فکتان بخواهد. بیشتر افرادی که مبتلا به این بیماری هستند علائمی موقتی دارند که خیلی جدی نیستند و در بیشتر موارد در خانه درمان میشوند. خود بیمار برای رفع این اختلال اقدامات مهمی میتواند انجام دهد. از جمله اقداماتی که فرد بیمار در خانه برای بهبودی خود میتواند انجام دهد شامل موارد زیر میشوند:
اگر پس از انجام اقدامات اولیه نتیجه مطلوب را نگرفتید و بیماری رفع نشد پزشک درمانهای زیر را انجام میدهد.
یکی دیگر از بیماری های فک و دهان بیماری لکوپلاکی است. در لکوپلاکی، پلاکهای سفید و یا خاکستری رنگی در مخاط دهان ایجاد شده و معمولا در کناره های زبان به صورت خطوط سفید دیده میشوند. این لکها عموما دردناک نیستند و ممکن است زمان زیادی نادیده گرفته شوند. ولی در هر صورت، اگر از بین نرفتند حتما به پزشک مراجعه کنید. در بیماری لکوپلاکی ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:
برای درمان این بیماری باید منشاء تحریک این بیماری از بین برود. به عنوان مثال اگر بیماری به علت مصرف سیگار و تنباکو باشد با ترک مصرف سیگار به کاهش بیماری و جلوگیری از پیشرفت آن کمک کرده اید. اگر بیماری به علت وجود دندان های زبر و ناهموار و یا دندان های مصنوعی نامناسب ایجاد شده باشد، با رفع مشکل دندان بیماری هم درمان میشود. بیماری لکوپلاکی خفیف به طور معمول بی ضرر بوده و از بی خطرترین بیماری های فک و دهان است.
موارد جدی تر ممکن است با سرطان دهان ارتباط داشته باشد که باید سریعا درمان شده و با رعایت بهداشت دهان و دندان از عود کردن مجدد آن جلوگیری کنیم. در این بیماری معمولا ضایعات در طی چند هفته تا چند ماه بعد از برداشتن منشاء تحریک، از بین میروند. ولی اگر در صورت برداشتن منشاء تحریک، بیماری درمان نشد ممکن است نیاز شود ضایعه را با عمل جراحی خارج کنند.